Kultivimi i pemëve frutore është një proces nga i cili jo vetëm korrni frutet e tij por gjithashtu përfitoni dhe një ambient të bukur dhe të freskët rreth kopshtit tuaj. Megjithatë, përgatitja dhe kujdesi i duhur janë thelbësore për të siguruar rritjen dhe zhvillimin e duhur të tyre.

Për të ndjekur hap pas hapi procesin në mënyrën e duhur, ju ftojmë të lexoni artikullin udhëzues më poshtë:

Përgatitja e tokës për mbjelljen e pemëve është hapi më i rëndësishëm. Këshillohet që gropat të jenë në gjerësi dy deri në tre herë në diametrin e topit të rrënjës. Kjo siguron një ambient më të përshtatshëm për zhvillimin e rrënjëve, pasi pemët kanë nevojë për një bazë të qëndrueshme për të rritur dhe zhvilluar rrënjët e tyre. Gjithashtu për të siguruar një mjedis të përshtatshëm për pemën, është e nevojshme të përmirësohet toka. Përdorni kompost të kalbur për të shtuar lëndë organike.

Plehërimi i menjëhershëm pas mbjelljes së farave nuk është i këshillueshëm, pasi sistemi rrënjor ende nuk është mjaftueshëm i zhvilluar për të absorbuar lëndë ushqyese. Ky veprim mund të ndikojë negativisht në rritjen e rrënjëve dhe zhvillimin e përgjithshëm të bimës. Koha e duhur është pranvera e hershme. Shmangni periudhën e fund pranverës ose verës pasi kjo mund të stimulojë rritjen e vonë dhe është më e ndjeshme ndaj dëmtimit në dimër. Për më shumë efikasitet, përdorni një pleh të mirë për të furnizuar bimën me lëndë ushqyese shtesë. Kjo do të ndihmojë në zhvillimin e rritjes së shëndetshme dhe produktive të pemës.

Pas mbjelljes së pemëve në tokë, një hap i rëndësishëm është mbrojtja e rrënjëve nga faktorët atmosferikë. Për këtë qëllim, është e rekomandueshme vendosja e një shtrese ashkla druri mbi tokë, me një thellësi prej 3-5 cm. Ashklat mbajnë lagështinë e tokës dhe ndihmojnë në përmirësimin e strukturës së tokës. Është e rëndësishme të mos lejoni që mulçi të prekë trungun e pemës, pasi kjo mund të shkaktojë rritjen e lagështisë në trung dhe dëmtime të mundshme në lëvoren e pemës.

Ujitja e rregullt është thelbësore për rritjen e suksesshme të pemëve frutore derisa ato të vendosen plotësisht. Kjo fazë mund të zgjasë disa javë, muaj, apo në raste të veçanta, deri në një vit ose më shumë. Çelësi për një ujitje dhe vendosje të suksesshme është të përdoret një metodë e ngadaltë dhe e thellë, e cila mund të jetë e vështirë të realizohet me dorë. Një nga metodat më efikase për të kryer këtë fazë është vendosja e një sistemi ujitës me pika. Kjo siguron një dozim të përshtatshëm dhe të qëndrueshëm të ujit, duke ndihmuar bimën të zhvillohet më mirë.

Kujdesi i vazhdueshëm gjatë kësaj periudhe të ndjeshme mund të sjellë rezultate të shkëlqyera në rritjen dhe zhvillimin e pemëve frutore. Në Megatek do të gjeni një shumëllojshmëri pemësh frutore për pasurimin e kopshtit tuaj.